Vinkit esiintyjälle

Osa ihmisistä on yleisön edessä täysin omalla mukavuusalueellaan, osalle taas esiintyminen on haasteellisempaa. Keräsimme pitkäaikaisen jäsenemme muusikko Kalle Kivelän kanssa vinkit kaikenlaisille esiintyjille.
 

1. Harjoittele!

Esitettävä asia pitää osata, joten harjoittele riittävästi: toistoa toiston perään, kunnes osaat kappaleen unissasikin. Kun luulet esityksen olevan valmis, kokeile vielä jotain ihan muuta tyyliä tai tekniikkaa. Äänitä, kuuntele ja vertaa!
 

2. Pohdi miten olet läsnä esiintymistilanteessa ja karsi kaikki ylimääräinen

Kaikki mikä ei kuulu varsinaiseen lauluesitykseen, vie osan yleisön huomiosta. Esitys alkaa viimeistään esiintyjän astuessa lavalle ja päättyy hänen poistuessaan sieltä. Yleisö näkee kaiken mitä esiintyjä tekee, joten esimerkiksi tuolit ja mikrofonit kannattaa asetella valmiiksi. Mikäli yleisö näkee esiintyjän jo ennen esitystä, tai hänen jo poistuttua lavalta, vaikuttaa sekin esityksestä jäävään mielikuvaan.
 

3. Anna lauluesitykselle aikaa alkaa ja loppua

Hiljainen hetki on yleisölle merkki siitä, että jotakin on alkamassa tai päättymässä.
 

4. Ota kontakti yleisöön

Katse kertoo rehellisyydestä ja herättää luottamusta, jolloin viestisi menee paremmin perille. Voit valita yleisöstä pari kuulijaa joita katsot, tai ottaa yleisön takaa jonkin kiintopisteen. Jos joudut seuraamaan nuotteja lauluesityksen aikana, muista katsekontakti ainakin esityksen aluksi ja lopuksi, jotta yleisö tulee huomioiduksi. Voit myös harjoitella valmiiksi kohtia, joissa katsot yleisöön.
 

5. Pidä pokka!

Jos sanat unohtuvat tai soitat väärin, älä takerru virheeseen vaan jatka esitystä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Usein pienet kömmähdykset jäävät kaikilta muilta huomaamatta, jos niistä ei tee numeroa. Säilytä läsnäolosi myös silloin kun tapahtuu jotain odottamatonta.
 

6. Liike menee aina äänen edelle

Omat maneerit on hyvä tunnistaa ja niitä kannattaa opetella välttämään. Videoi esityksesi tai juttele rohkeasti tuttujen kuulijoiden kanssa. Jos sinulla ei vielä tällaista sparrausporukkaa ole, tule mukaan laulelmailtoihimme!