Hyvän mielen matka

Keväällä - hieman jo viime tipassa maaliskuussa - ehdotin Johannalle: mitä jos mentäisiin tänä kesänä Kaustiselle? Luulin hetken hiljaisuuden tarkoittavan kieltäytymistä, mutta vastauksena tulikin mietiskelevä myöntyminen, kokeillaan. Matka alkoi silloin, Tarinatarhurit syntyi, ytimenä kerrotun tarinan ja musiikin yhteinen voima. Niin alkoivat itää myös kylvetyt
musiikin siemenet, koulinta ja lauluiksi puhjenneiden tarinoiden kasvattaminen.

Tarinat olivatkin läsnä koko ajan, niin ajomatkan aikana ja iltasatuina pikkuruisessa mökissämme kuin itse tapahtumarikkaissa päivissä paikan päällä. Kahden kokonaisen päivän ajan, jonka itse tapahtumapaikalla Kaustisella vietimme, aistimme täyttivät moninaiset musiikkiesitykset, jotka välillä toisiinsa kietoutuen vaivuttivat meidän lähes kaaosmaiseen
yltäkylläisyyteen. Omia esiintymisiä meillä oli kolme, joista kenties intensiivisin kuulijakunta koostui palvelutalo Iltaruskon asukkaista. Rauhallinen esiintymistila oli keidas meidänlaiselle musiikille. Ehkä ensi kerraksi opettelemme sen toivotun Orpopojan valssin.

Musiikki- ja tanssiesitysten tarjonta oli ylenpalttista, eikä kaikkea voinut kuvitellakaan ehtivänsä nähdä ja kuulla. Kansanmusiikkinoviiseina ei meillä myöskään ollut etukäteisodotuksia kovinkaan monien esiintyjien suhteen. Suurin yllättäjä kuulemistamme esiintyjistä oli ehdottomasti Tallarin vieraana laulanut Jesse Kaikuranta. Itsekin hieman hämillisen oloisena hän ei ehkä tuntenut olevansa omalla vahvuusalueellaan, mutta  ehdottomasti valloitti herkällä otteellaan koko yleisön. Tallarin hienot sovitukset virkistivät
perinteisiä kansanmusiikkikappaleita. Huippu kokoonpano.

Kirsikkana kakussa bongasimme Vanhanpiian Pojat, joiden naurulihaksia koetteleva esiintyminen jätti retkellemme päällimmäiseksi hyvän mielen. Heidän spontaani lavahuumorinsa pitää ehdottomasti aina nähdä. Niinpä musiikillisesta matkastamme jäi vahvasti kutiava purema – ensi vuonna uudestaan?

Anne

Tarinatarhurit

Kitara hirtettynä ompi koivun oksalla... Tarinatarhurit Anne ja Johanna keikkatunnelmissa Kaustisella.