Miten sovittaa uusi laulu omaksi esitykseksi?

Uutta laulua harjoitellessa kannattaa ensiksi pohtia, kuinka uskollisena haluaa pysyä alkuperäiselle laululle ja omalle tyylilleen. Keräsimme jäsenemme muusikko Kalle Kivelän kanssa vinkkejä siitä, mitä kannattaa huomioida sovittaessa laulua omaksi esitykseksi.

1. Lue laulun teksti ajatuksella, ja pohdi mitä laulussa oikeasti sanotaan. Kannattaa miettiä mitä haluaa kertoa juuri tällä laululla. Minkälainen tarina, tunnelma tai hetki laulussa on?

2. Lue nuotti ennen kuin alat laulaa tai soittaa. Kuuntele äänitteen rytmit ja säveltasot, unohda alkuperäinen tulkinta ja tee omasi. Voiko vanhaan tuttuun lisätä jotain uutta ja henkilökohtaista?

3. Valitse äänialallesi sopiva sävellaji. Mieti myös säveltasojen suhdetta tekstiin. Miten säveltaso vaikuttaa laulun tunnelmaan?

4. Kiinnitä huomiota tarinan kaareen: miten laulu alkaa, voisiko kertauksia lisätä tai poistaa, ja miten laulu päättyy. Pohdi ja kokeile voisiko laulun viestiä tehostaa fraasien tai yksittäisten sanojen painotuksella.

5. Anna tekstin sisällölle tilaa: kun laulun tekstissä tai melodiassa tapahtuu enemmän voi säestyksessä tehdä vähemmän. Mieti onko tekstissä jokin käännekohta, ja miten laulua voisi  tulkita sitä ennen ja sen jälkeen.

6. Valitse laululle sopiva tempo ja muista jättää kuulijalle aikaa sisäistää laulun sanoma. Laula niin kuin puhuisit, mieluummin rauhallisesti kuin liian nopeasti. Tempovaihteluja voi käyttää tehokeinoina yksittäisissä fraaseissa tai sanoissa. Hengitykseen ja taukoihin on myös syytä kiinnittää huomiota.

7. Valitse laululle sopiva säestyssoitin. Soittimille ominaisten soittotyylien vertailua voi käyttää apuna soittimen valinnassa. Säestyksessä on otettava huomioon säestyksen ja tekstin suhde sekä säestyksen eri vaihtelut: oktaavit, sävyt, tyylit, tauot, alku- ja välisoitot.

8. Pohdi äänenvoimakkuutta ja -sävyä sekä laulussa että soitossa. Millainen äänenvoimakkuus ja sen vaihtelut sopivat laulun tarinaan tai sen eri osiin? Millainen sävy välittäisi laulun tunnelman parhaiten?

Sovitus vai tulkinta?

Saman sovituksen voi tulkita eri tavoilla. Sovittamisella tarkoitetaan olemassa olevan sävelteoksen luovaa, teoskynnyksen ylittävää muunnelmaa. Teoskynnyksellä tarkoitetaan  riittävää omaperäisyyden tasoa, joka teoksen on saavutettava saadakseen tekijänoikeussuojaa.

Kun kappale on mielestäsi valmis, on aika treenata sen esittämistä yleisölle - lue täsmävinkit esiintymiseen täältä.

Kuva: João Silas on Unsplash